Mobilitate in Polonia

Reuniunea de proiect în Polonia 8-14.06.2014

Întâlnire de proiect în Polonia, a început pe 08 iunie 2014

Ordinea de zi aici

 

Luni 9 iunie, 2014  

Prima zi a început cu familiarizarea oaspetilor cu topografia orasului Kozle, și apoi a avut loc o întâlnire la sediul primariei orasului Kedzierzyn-Kozle, unde au fost intâmpinați de Primarul Orasului, doamna Margaret Tudaj. Într-o atmosferă relaxată în timpul conversației cu participanții, au fost discutate probleme referitoare la dezvoltarea economica a regiunii, precum si politicile autorităților locale in privinta scaderii demografice a populatiei din zona.

Urmatorul punct al vizitei a fost Muntele Sf Ana, unde au fost prezentate subiecte din istoria Poloniei si monumente interesante.

După cină, a avut loc o intalnire de lucru a proiectului, in care Prof. Slawomir Jakoniuk a prezentat programul pentru toți participanții la mobilitate, precum și așteptările față de studenții și profesorii care au venit în Polonia. În cele din urmă au fost discutate problemele legate de completarea în proiectelor de lucru in echipa si a prezentarilor multimedia.

 Marti 10, 2014

A doua zi a început cu o excursie a participanților la Pawlowiczki, întâlnire unde au avut posibilitatea de a afla mai multe despre tehnologia de producție a substraturilor pentru creșterea ciupercilor, precum și despre peleti pentru biocombustibil, la compania “Kania și Fiii” . Tehnologia de producție modernă, ​​de prelucrare a paielor și a utilizării lor a făcut o impresie foarte buna participantilor la întâlnire.

După aceea s-a mers la Opole, pentru a vizita Muzeul în aer liber de arhitectură rurală. Vechile cladiri si toata arhitectura satului polonez a oferit tuturor o șansă de a afla mai multe despre realitatea și dezvoltarea agriculturii în trecut. Punctul de vedere interesant și minunat a peisajului rural va rămâne în memoria noastră pentru o lungă perioadă de timp.

Urmatorul punct a fost vizitarea centrului istoric Opole, iar dupa amiaza a fost destinata lucrarilor in echipa pentru prezentarea studentilor.

Miercuri, 11 Iunie, 2014 – Wednesday

În a treia zi toată lumea a mers la Pokrzywna, un oraș pitoresc de la poalele Muntelui Kopa Biskupia , cu multe pensiuni agroturistice familiale. Cateva dintre ele au putut fi vazute în timpul drumetiei pe muntele Kopa Biskupia .

Apoi a fost vizitata o pastravarie ecologica, care valorifica resursele naturale din zona, respectiv, apa de munte si peisajul. Totadata ferma are si o pensiune agroturistica prin care valorifica pestele proaspat provenit direct din lac in preparatele culinare puse la dispozitia turistilor.

Compania a inceput în 2001 și este specializata pe cresterea pastravului curcubeu si a sturionului auriu.

 Joi 12 June, 2014

A patra zi de mobilitate poloneza a început cu o excursie la Wiekszyce, la o plantație de sparanghel în Wiekszyce: care este încă foarte rar în Polonia. Proprietarul companiei d-na Veronica Regele ne-a vorbit despre tehnologia de cultivare, despre problemele pe care le are pentru gasirea clientilor, transportul si depozitarea produselor. Toodata ferma mai cultiva si capsuni pe care ii valorifica pe piata locala.

Apoi, participanții au mers la Borzysławic, la ferma dlui Martin Lux, care produce legume si alte culturi ecologice. El a arătat toate culturile direct în camp, stranind interesul participantilor mai ales pentru culturile de cereale si pseudocereale vechi pe care utilizeaza cu succes in ferma sa ecologica.

După ce s-au vizitat eco-fermele, toti participanții au fost condusi la Scoala Tehnica, unde au avut loc workshop-uri culinare. Elementul principal a fost producerea unei mese traditionale pentru regiune. În camera de lucru, sub supravegherea unui specialist, participantii au invatat despre pregătirea și coptul prăjiturilor din zona Silezia.

Vineri 13 iunie, 2014

In a cincea zi, s-a vizitat in Glubczyce o fabrica de procesare a laptelui, unde a putut fi vazuta tehnologia de prelucrare a laptelui si produsele obtinute. Au fost discutate probleme referitoare la pastrarea si controlul produselor pe fluxul de fabricatie, incepand de la achizitionarea laptelui de la fermier pana la procesarea si controlul produselor finite in fabrica si comercializarea acestora, accesarea fondurilor europene si importanta acestora pentru activitatile economice din zona.

Apoi s-a mers la Institutul de Amelioarare a Plantelor Danko în Modzurowie, unde au putut fi observate loturile experimentale la noi soiuri de cereale. Dna ing. Teresa Sikora ne-a explicat activitățile companiei, precum și despre produsele finale care sunt oferite pe piață.

După întoarcerea la hotel, studenții au început să lucreze la prezentări și spre finalul zilei, in cadrul unei intalniri de lucru toata lumea a participat la o evaluare a activitatilor desfasurate, precum si la discutii despre intalnirile viitoare din anul 2015, din cadrul proiectului.

Partenerii proiectului se vor întâlni în Slovacia, în primăvara anului 2015.

 Sambata 14 iunie, 2014

Dupa masa de dimineata a avut loc plecarea participantilor.