Mobilitate in Portugalia

Mobilitate in Portugalia 6 – 12.04.2014

PROGRAMUL intalnirii din Portugalia

DUMINICA, 6 Aprilie

17:00 – Transfer catre COVILHÃ

19:30 – Cazare Hotel Sta. Eufêmia

20:00 – Cina la Hotel Mélia D. Maria

LUNI, 7 Aprilie

08:30 – Plecare de la Hotel

09:30 – QUINTA DOS LAMAÇAIS

11:00 – ESCOLA PROFISSIONAL AGRÍCOLA QUINTA DA LAGEOSA

12:30 – Pranzul la Casa da Esquila

15:00 – BELMONTE

Muzeul Iudaic

Muzeul descoperirilor

16:00 PM – Receptia la Primaria orasului BELMONTE

20:00 PM – Cina la Jardim do Lago Restaurant

MARTI, 8 Aprilie

08:30 – Plecare de la Hotel

09:00 – UNITOM

10:30 – QUEIJARIA BRAZ & IRMÃO

13:00 –Pranz la Império dos Sabores Restaurant

14:00 – COOPERATIVA DOS FRUTICULTORES

DA COVA DA BEIRA

16:00 – QUINTA DOS TERMOS

20:00 – Cina la Jardim do Lago Restaurant

MIERCURI, 9 AprilIE

08:30 – Plecare de la Hotel

09:30 – SABORES DA GARDUNHA

10:30 – TWINTEX

12:15 – Pranz la Fundão Tourism School

14:00 – ADEGA COOPERATIVA DO FUNDÃO

16:30 – BEIRAMORANGO

18:00 – Receptie la Primaria orasului FUNDÃO

20:00 –Cina la Jardim do Lago Restaurant

JOI, 10 Aprilie

08:30 –Plecare de la Hotel

09:00 – FRULACT

10:30 – PARKURBIS

11:00 – LOCA

13:00 – Pranz la Império dos Sabores Restaurant

14:30 – BEIRABERRY

15:30 – Muzeul Branzeturilor

20:00 – Cina la Jardim do Lago Restaurant

VINERI, 11 Aprilie

08:30 – Plecare de la Hotel

09:00 – SERRA DA ESTRELA

Ski resort

13:00 – Pranz la Hotel Serra da Estrela

15:00 – Receptie la primaria din COVILHÃ

16:00 – Muzeul Artei Sacre

17:00 – MUSLAN

20:00 – Cina la Hotel Mélia D. Maria

SAMBATA, 12 Aprilie

08:00 – Plecare spre Lisabona

 

RUDE

Agenția de Dezvoltare Rurală (RUDE), cu sediul în Covilha, este o asociație cu cunoștințe și experiență acumulată de-a lungul a 22 de ani de gestionare și punere în aplicare a strategiei de dezvoltare locală în Cova da Beira, ce cuprinde 49 unităţi, în Belmonte, Covilhã și Fundão, infiinţate prin programul UE – LEADER. Inițiativa LEADER este considerată ca fiind unul dintre programele de dezvoltare rurală cel mai de succes din Europa, incepand cu anii 1990.

Din 1992, prin RUDE au fost rulate și finanțate aproape mie de proiecte în Cova da Beira, care implică co-finanțare a investițiilor de aproximativ 14 de milioane de euro. Avand in vedere aceste lucruri, datorate zecilor de proiecte subvenționate prin programul LEADER, este evidenta importanța Agenţiei RUDE ca partener de gestionare a acestui program în Cova de Beira. Mai multe zeci de antreprenori, meșteșugari, firme și asociații şi-au găsit resursele necesare foarte utile prin proiectele de dezvoltare locală. În gestionarea programului LEADER, RUDE a organizat o serie de acţiuni de promovare a dezvoltării locale în regiune. În acest sens, a dobândit o experiență și o poziție foarte favorabilă, care împreună cu mai multe organizații partenere, să continue să sprijine numeroasele proiecte și idei promotoare de a organiza inițiative de mobilizare a agenților economici, în special, în sectoarele de antrenoriat, dar, şi de promovare a cooperării între diferiții actori ai dezvoltării locale regionale și internaționale, pentru a da astfel continuitate la obiectivul său principal de a contribui la îmbunătățirea calității vieții populației din mediul rural.

RUDE este una dintre entitățile privilegiate în definirea de orientări strategice în regiune și studii de recensământ, în diferite domenii socio-economice și de intervenție asupra producţiei. La nivel local şi regional RUDE a stabilit o complementaritatea între obiective, care au condus la realizarea mai multor parteneriate, la dezvoltarea de competențe pentru zonele rurale, mai multe oportunități și mai multă dezvoltare rurală. Implementarea strategiilor de dezvoltare locală a condus la o serie de acțiuni în ceea ce privește utilizarea de factori externi și interni în analiza SWOT a axei strategice, și anume, zonele de dezvoltare a produselor locale și de valorificare; patrimoniul istoric; turism și mediu; cooperare transfrontalieră; inovare și competitivitate; coeziune socială și teritorială.

 

QUINTA DOS LAMAÇAIS

Societatea Agricola Quinta Dos Lamaçais a fost infiintata in anul 1982 si are in componenta 15 producatori de fructe. Localizata in Orjais (Belmonte) este dedicata productiei de piersici, mere si cirese. Dintre cele 20 ha, mai mult de jumatate o constituie cultura marului. Productia anuala este in jur de 300 t, comercializate sub formă proaspata pe piata interna.

mobilitate in republica portugalia

ŞCOALA PROFESSIONALĂ AGRICOLĂ QUINTA DA LAGEOSA

Scoala profesionala agricola Quinta da Lageosa, este o scoala profesionala agricola localizata in provincia Aldeia do Souto (Covilhã), detinand teren atat in Orjais, cat si in Belmonte. Cu o locatie unica in inima Cova da Beira, administreaza peste 330 ha, cu paduri, pasuni, livezi si produse horticole. Are in exploatare vaci, cateva oi si suine, crescute in sistem traditional. Ofera educatie si instruire in domeniile: Mecanizarii Agriculturii, Cresterii cailor si Calarie, Spatii verzi si Gradinarit, precum si alte cursuri profesionale pentru Productia Agricola, Managementul Cailor, Silvicultura si Resurse de mediu.

mobilitate in republica portugalia

UNITOM

Compania UINITOM din Fundão este dedicata vanzarii de produse agricole. UNITOM este unul dintre cel mai mare centru de colectare a cireselor din Portugalia, localizata in Ferro (Covilhã). Plantatia are 40.000 de ciresi si o suprafata de 50 ha. Acestia vor incepe sa produca din 2015 circa 500 tone de cirese, in sistem de cultivare intensiva, pentru piata interna si export.

Compania detine toate facilitatile pentru procesare, depozite frigorifice si ambalare.

mobilitate in republica portugalia

mobilitate in republica portugalia

QUEIJARIA BRAZ & IRMÃO

Braz & Irmão este o fabrica de branzeturi localizata in Peraboa (Covilhã) dedicata productiei de branză proaspata, branza maturata de oaie si cas. Compania a fost distinsa cu mai multe premii și 20% din producția sa este destinată pentru export. Deși investeste in tehnologie, fabricarea produselor sale continuă să fie facuta în mod traditional.

mobilitate in republica portugalia

COOPERATIVA AGRÍCOLA DOS FRUTICULTORES DA COVA DA BEIRA

Situata in inima Cova da Beira, cooperativa pomicola a fost infiintata in 1966 de 40 de producatori de mere. Astazi are in componenta 912 membri inregistrati. Cooperativa este un canal de distributie a fructelor, care permite depozitarea, conservarea, promovarea si marketingul produselor agricole. De asemenea, Cooperativa este recunoscuta ca o organizatie de protectie integrată a producătorilor pentru semințoase și drupacee, măsline și viță de vie, fiind, de asemenea, o entitate care deține brevetul pentru culturi tradiționale și consacrate prin utilizarea denumirilor “Mere Cova da Beira”, “Piersici Cova da Beira” și “Cirese din Cova da Beira”.

mobilitate in republica portugalia

QUINTA DOS TERMOS

La poalele muntilor Estrela, cu expozitie sudica se afla QUINTA DOS TERMOS, o veche ferma pentru producerea vinului. Ferma beneficiaza de un microclimat propice celor mai productive soiuri de struguri traditionale zonei Beira Interior, asa cum sunt: Trincadeira, Jaen, Rufete, Marufo, Tinta Roriz, Tinto Cão, Afrocheiro Preto, Touriga Nacional, Baga, Syria si Fonte Cal si cateva din Lumea Noua, ca de exemplu Syrah, Petit Verdot si Sangiovese. Ferma este echipata cu tehnologii sofisticate dar si cu cele traditionale, care conduc la o mai buna desfacere a vinului pe piata interna si pentru export.

Vinul produs de aceasta companie este de o calitate deosebita, si incepand din 2001 a castigat mai multe premii.

mobilitate in republica portugalia

SABORES DA GARDUNHA

Sabores da Gardunha este o firma avand la baza o idee pentru conservarea calitatii fructelor prin gemuri si compoturi.

Este o companie agroalimentara bazata pe prelucrarea cireselor din zona Alcongosta, Fundão. Gemurile Sabores da Gardunha sunt produse prin metode traditionale de catre membri familiei Serra da Gardunha. Pe langa gemuri, produce compoturi si jeleuri (capsuni, cirese, cirese Morello si piersici), compoturi din fructe uscate si nucifere (dovleac cu alune, dovleac cu migdale, dovleac cu nuci), dulceata din petale de trandafiri (cu cirese si gutui), compoturi si gemuri (dovleac, cirese, dovleac Malabar (chila in Portuguese), cirese Morello cherry, portocale, tomate. Aceste produse inovative au fost premiate.

mobilitate in republica portugalia

TWINTEX

Twintex este fabrica de confectii portugheza specializata in confectii de cea mai buna calitate, pentru femei si barbati, pentru case de moda celebre, din anul 1979. Castigator al multor premii internationale de moda, este un brand de succes in intreaga lume.

Twintex are astazi 300 de angajati, o echipa care creaza si produce circa 1000 de produse zilnic, la inalte standarde de calitate.

Succesul brandului se regaseste in investitii asupra capitalului uman, durabilitatea mediului, responsabilitate sociala, inalta satisfactie a clientilor. Din aceste idei a luat fiinta Academia Twintex – pentru instruirea continua a personalului; The Eco Fashion, sectie asociata cu protectia mediului sau Twintex Life care face referire la preocuparile companiei asupra resposabilitatii sociale.

mobilitate in republica portugalia

ADEGA COOPERATIVA DO FUNDÃO

Adega Cooperativa Fundão este o cooperativa care produce vinuri din 1949 (30 membri) cu scopul procesarii si valorificarii productiei de struguri ale coopertivei catre alti asociati.

Localizata in Fundão, astazi are peste 1000 de asociati. Capacitatea este de circa 4 mil. kg struguri/an, 70% rosii si 30% albi.

Planul pentru 2014 este de a vinde 1,7 mil. l vin, insumand un volum de 1,4 mil. euro.

mobilitate in republica portugalia

BEIRAMORANGO

Beiramorango produce capsuni. Localizata in Telhado (Fundão), compania a inceput investitia in 2013, cu plantatie de 2 ha de capsuni cultivate in sistem hidroponic.

mobilitate in republica portugalia

FRULACT

Frulact este o companie care dezvolta preparea fructelor ca baza pentru producerea produselor lactate, inghetate, patiserie, sucuri sau alte produse alimentare atat pentru piata Europeana, dar si pentru Africa sau Orientul Mijlociu.

Frulact este o companie familiala infiintata in 1987, specializata pe conceptualizarea, dezvoltarea si producerea fructelor ca materie prima pentru industria alimentara.

Compania are filiale in Maroc,  Franta, Africa de Sud, dar in Portugalia, unde se afla cea mai importanta dintre ele, situata in parcul industrial Tortosendo (Covilhã), o locatie strategica, aproape de clienti si productatorii de fructe. Frulact conduce in top 5 unitati de profil, avand peste 500 de angajati, peste 35% dintre acestia au absolvit o facultate, si cu o cifra de afaceri de peste 105 mil. EURO in 2013.

mobilitate in republica portugalia

PARKURBIS

Parkurbis este un Parc al Stiintei si Tehnologiei, cu misiunea de a sustine economia in regiunea Beira Interior, prin furnizarea de tehnologii inalte si servicii pentru industrie, promovarea diversificarii de noi activitati, imbunatatirea nivelului de pregatire a angajatilor in regiune.

Parkurbis este un instrument pentru stimularea si dezvoltarea economica a regiunii, pentru crearea de activitati inovative pentru mediu, cercetare si transfer tehnologic catre institutii si in domeniul afacerilor. Principalul scop este crearea de instrumente de sustinere si dezvoltare de noi tehnologii bazate pe activitatea si colaborarea cu Universitatea Beira Interior (UBI) si alte companii antreprenoriale. Parkurbis ofera diferite solutii si idei de afaceri in diferite domenii, incluzand ehipamentele si infrastructura necesara.

mobilitate in republica portugalia

LOCA

LOCA este o companie care se ocupa cu producerea uleiului de masline din regiunea Cova da Beira, cu toate caracteristicile uleiului de masline produs in Portugalia.

Português Extra olive oil este considerat un ulei de foarte buna calitate, recomandat pentru gatit, cu arome si caracteristici deosebite. Cu tehnologie moderna este posibila obtinerea unui ulei care pastreaza toate aromele uleiului traditional portughez. Ambalajul pastreaza aromele naturale si in plus, aici se produce singurul tip ulei de masline cu aur.

mobilitate in republica portugalia

BEIRABERRY

Beiraberry produce si comercializeaza fructe din luna mai 2012. Incepand din 2013 a infiintat o platatie de coacaz, de aproximativ 3 ha. Productia o valorifica pe piata locala dar si la export. Este estimata o productie de 50 tone/an.

mobilitate in republica portugalia

MUZEUL DESCOPERIRILOR

Localizat in Belmonte, este primul muzeu dedicat descoperirilor geografice portugheze, cu scop educational, incepand cu sec. al XV-lea cu navigatorul Pedro Álvares Cabral si descoperirea Braziliei.

Muzeul a fost construit in vechea casa a familiei Cabral.

Creat de Aequehoje, este compus din 16 incaperi, fiecare cu un decor interactiv si multimedia unic.

 MUZEUL IUDAIC

Este localizat in Belmonte, si din Aprilie 2013 este deschis pentru a arata comunitatea Iudaica din regiune, precum si rezistenta si persecutia religioasa la care au fost supusi evreii de-a lungul istoriei. Muzeul detine numeroase artefacte si obiecte de arta utilizate de familiile de evrei in regiunea Beira Interior si Trás-os-Montes.

MUZEUL BRANZETURILOR

Cu o suprafata de 634 m2, localizata in Peraboa, Muzeul arata procesul de fabricatie a branzeturilor, unele dintre mai bune din lume, cu importanta turistica si gastronomica. Detine o zona de informatii multimedia, cu proiectii 2D si 3D, jocuri interactive, cu zone de recreere specifice zonelor rurale.

MUZEUL ARTEI SACRE

Cu o expozitie de 850 m2, colectia este divizata in 7 zone specifice ritualurilor religiei catolice, cu 700 de piese, sculpturi, icoane, picturi, crucifixuri, documente rare si alte obiecte religioase.

MUSLAN

Situat in Covilhã, parte componenta a Universitatii Beira Interior, Muzeul lanii, MUSLAN, constituie Centrul Interdepartamental al universitatii. Este un organism autonom, sub coordonarea Ministerului Stiintei, Tehnologiei si Educatiei Superioare. MUSLAN face parte din reteaua Muzeelor portugheze din 2002, avand ca misiune conservarea patrimoniului cultural din cele mai vechi timpuri, din teriitoriile Serra da Estrela si centrul istoric Covilhã.

COVILHÃ

Covilhã este un oras din Centrul Portugaliei. In oras locuiesc 36.723 locuitori, iar impreuna cu imprejurimile insumeaza 555.6 km², si o populatie de 53.501, compuse din 31 de districte. Cunoscuta pentru lana si zapada, Covilhã este unul dintre cele mai importante centre urbane din zona Beira Interior, cu faima pentru descoperirile geografice efectuate in India, America si Brazilia.

Universitatea Beira Interior are peste 5.000 studenti. De asemenea, zona se preteaza pentru pomicultura (cires, piersic, mar si par) si vita de vie.

BELMONTE

Municipalitatea Belmonte are un areal de 118.8 km² si o populatie de 7.662 locuitori. Belmonte este locul de nastere al lui Pedro Álvares Cabral, navigator ce a descoperit coastele Vera Cruz, respectiv Brazilia de azi. Datorita comunitatii importante de evrei, a fost deschisa o sinagoga in 1996.

FUNDÃO

Fundão este un vechi oras, situat in Campia Cova da Beira. Municipalitatea insumeaza 700,1 km² si 31.297 locuitori. Orasul este un important centru cultural si agro-industrial. Aici se produc fructe si legume, ulei de masline, vinuri, dar si lemn.

Minele de wolfram, plumb si staniu sunt exploatate limitat.

De asemenea, se remarca calitatea apelor minerale din diferite surse.