Mobilitate în Republica Cehă

Mobilitate în Republica Cehă – 05-11.01.2014

mobilitate in republica ceha 19

 Luni, 06/01/2014

În această zi, imediat după micul dejun, s-a pornit într-o excursie la Opava. A fost vizitat liceul agricol din Opava, unde a avut loc o întâlnire cu conducătorul instituției care a lansat invitaţia de a vizita facilitățile oferite de școală. Au fost vizitate facilităţile educaționale, infrastructura, sălile de clasă în care elevii au întâlnit alţi colegi de școală din ţările partenere.

mobilitate in republica ceha 19

După ce a fost auzită povestea oraşului Opava – pământ și muzeu, s-a vizitat Muzeul Silezia trecând prin muzeul dendrologic al orașului ascultând povești despre istoria orașului și a locuitorilor săi. După masa de prânz s-a continuat explorarea orașul. După cină, a existat un rezumat al reuniunii şi a fost prezentat modul de lucru pentru întocmirea prezentărilor studenţilor participanţi.

mobilitate in republica ceha 19

Marți, 01/07/2014

În această zi s-a plecat foarte devreme, deoarece erau multe locuri importante de vizitat. Primul a fost una dintre cele mai mari ferme ecologice pentru creşterea şi reproducerea vacilor din Republica Cehă, fiind certificată pentru producția de lapte “bio”. Din arealul de 1.000 ha, 800 ha sunt cultivate în fiecare an cu diferite culturi agricole în sistem ecologic, iar restul terenului este ocupat de culturi furajere şi păşune.

mobilitate in republica ceha 19

Prețurile produselor ecologice pot fi şi de trei ori mai mari decât cele obținute în sistem convenţional. Secretul laptelui “bio” stă în hrană şi este influenţată de compoziţia raţiei, de condiţiile de creştere şi de bunăstarea animalelor.

Apoi a fost vizitat punctul de colectare şi distribuţie a laptelui.

mobilitate in republica ceha 19

Apoi a fost vizitat centrul de obţinere a sucurilor naturale din fructe şi legume ecologice. Este o metodă originală de obţinere a sucurilor fără conservanţi, pasteurizat, cu gust şi aromă unice, cu o mare valoare nutriţională

mobilitate in republica ceha 19

Faptul că vânzările de produse se efectuează în special către școli și spitale arată importanţa de care se bucură. Produsele companiei “Vitaminator” se bucură de mult succes şi în Europa, în special datorită preţului şi calităţii deosebite.

mobilitate in republica ceha 19

Următorul loc vizitat a fost o fermă familială de succes, pentru creşterea caprelor.

Lapte “bio” este folosit pentru a face brânzeturi de calitate și săpunuri, cu adaosuri doar de substanțe naturale. De remarcat este faptul că, produsele fabricate în fermă ajunge la clienți prin schimburi de produse în natură și magazin on-line.

mobilitate in republica ceha 19

Valorificarea producţiei obţinute permite susţinerea a patru membri ai familiei. Participanţii au putut încerca brânza și untul obţinute din laptele de capră din fermă.

mobilitate in republica ceha 19

Ultimul punct al programului a fost cea mai mare compania cehă producătoare de miere “ecologică”, în care au fost prezentate detaliile de funcționare a societății.

Tehnologia impresionantă se bazează pe ani de experiență și munca grea a proprietarilor, combinate cu rezultatele finanțării UE pentru a obţine o miere de calitate care îndeplineşte  toate cerinţele şi standardele de certificare ecologică.

mobilitate in republica ceha 19

Destinatarii mierii sunt clienți din Israel, care recunosc calitatea şi proprietățile nutriționale ale acesteia.

mobilitate in republica ceha 19

Miercuri, 08/01/2014

După micul dejun, primul punct al călătoriei a fost vizita la ferma de vaci pentru reproducție, în sistem convenţional.

mobilitate in republica ceha 19

Compania este, de asemenea, implicată în procesarea carnei de proc. Producția de carne în mod tradițional este, de asemenea, o opțiune bună pentru producători, deoarece există crescut pentru aceste produse. Apoi a fost vizitată o fabrică de bere și echipamentele utilizate pentru producția sa.

Rezultatele interesante și inovatoare brevetate pentru metoda de producție a berii fac ca această firmă sa fie recunoscută de consumatorii locali, dar şi de alţi clienţi din Republica Cehă. Berea este produsă din ingrediente naturale, dar, din păcate, nu a îndeplinit criteriul de “bio”.

mobilitate in republica ceha 19

După cină ne-am dus la Starahovic – restaurant unde am avut ocazia să ascultăm o prezentare despre flora și fauna locală, precum și aspecte legate de culturile ecologice din regiune. Surpriza cea mare a fost posibilitatea de a participa la prepararea plăcintelor dulci, tradiţionale, umplute, care sunt un produs local tipic pregătit numai în această zonă din Republica Cehă.

mobilitate in republica ceha 19

 

mobilitate in republica ceha 19

Joi, 01/09/2014

După micul dejun ne-am dus la moara de hrișcă “Smajstrla”, care produce diferite produse din hrișcă, atât pentru piaţa locală dar şi pentru export.

Produsele din făină de hrișcă pentru patiserie sunt din ce în ce mai populare, deoarece acestea oferă beneficii nutriționale: conţinut mare în proteine​​, vitamine și lipsa glutenului, care poate produce alergii persoanelor sensibile.

mobilitate in republica ceha 19

Apoi ne-am dus la Beskids, unde după prânz s-a mers pe un traseu de drumeție la monumentul “Radhostem” – patronul spiritual al fertilității. După cină au fost prezentate fructele obţinute dintr-o fermă tradiţională aparţinând lui Cuba Kubačka.

Vineri, 1/10/2014

A cincea zi a programului a început cu prezentarea grupului din România, care a constat dintr-o prelegere pe teme de agricultură ecologică (importanţă, principii şi standarde, legislaţie) şi apicultură ecologică (importanţa creşterii albinelor pentru polenizarea culturilor şi valorificarea resurselor melifere naturale, viaţa albinelor şi standardele de obţinere a produselor apicole ecologice), evidenţiindu-se importanţa acestor activităţi în conservarea biodiversităţii, protecţia mediului şi îmbunătăţirea vieţii tuturor celor implicaţi.

mobilitate in republica ceha 19

În continuare grupul a mers la „Muzeul Satului”, unde au avut posibilitatea de a observa cum a decurs evoluţia societăţii cehe de-a lungul istoriei.

mobilitate in republica ceha 19

Există aproximativ 13.00 în han țărănească tradițională la cină. În după-amiaza am luat parte la un atelier de fabricație, în care am învățat tehnicile tradiționale de copt pâine, tehnici de bază de țesut.

mobilitate in republica ceha 19

Sâmbătă toți participanții la întâlnirea de proiect de la Opava au pornit la drum înapoi acasă.