Mobilitate in Romania

Întâlnire de proiect în Romania, a început pe 14 iunie 2015

Ordinea de zi aici

Reuniunea de proiect in Romania (14-19 iunie 2015)

Luni, 15 Iunie 2015
Prima zi a intalnirii de la Bucuresti, a avut loc la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Facultatea de Agricultura.
Echipa Agropuzzle a fost intampinata de catre prorector Prof.dr. Florin Stanica, Presedintele Senatului Prof.dr. Alexandru Sonea, precum si de catre prodecanii Facultatii de Agricultura, Prof.dr. Ion Viorel si Prof.dr. Mircea Mihalache.

Discutia a continuat in Sala de Senat a USAMVB Bucuresti. Dupa un cuvant de bun venit al dnei sef lucr.dr. Toader Maria, coordonatorul Agropuzzle din partea USAMVB, a urmat dl. Prof.dr. Florin Stanica care a prezentat un scurt istoric al universitatii, facultatile si domeniile de instruire, precum si directiile actuale pentru cercetarea stiintifica.

Cu aceasta ocazie a fost prezentata USAMVB ca institutie de invatamant superior care pregateste specialisti cu cerintele de competente de inalta calificare si adecvate pietei fortei de munca in domenii-cheie precum “stiinte ingineresti” si “stiinte biologice”.

Urmatorul punct al vizitei a fost Muzeul Fitotehnic. Prof.dr. Gheorghe Valentin Roman a prezentat Muzeul Fitotehnic al Catedrei de Fitotehnie. Muzeul a fost infiintat in anul 1959 de catre Prof. Nicolae Zamfirescu si are o suprafata de 70 m2.
Scopul acestui muzeu este de a servi ca o resursa de invatare pentru toti studentii USAMVB, cadre didactice si alte categorii interesate. Acesta include multe specii, varietati, soiuri si hibrizi vechi sau creatii mai noi, cultivate sau comercializate in Romania.

Unele culturi, cum ar fi graul sau porumbul, sunt reprezentate de o serie de soiuri si hibrizi ce demonstreaza variabilitatea naturala a culturilor, precum si influenta omului asupra dezvoltarii acestor specii peste ani.
Acest muzeu are o colectie de peste 50 de specii de plante cu valoare economica, grupate in functie de caracteristicile lor botanice si destinatia recoltei si acopera toata gama de culturi de camp din Romania.
Plante uscate, seminte, spice, inflorescente, parti de planta si o gama de produse prelucrate, soiuri vechi sau noi si hibrizi sunt incluse in colectia muzeului.
De asemenea, au fost prezentate unele aspecte care pot ajuta la imbunatatirea productiei agricole in Romania.

Dupa aceasta am vizitat Muzeul Solurilor, iar prof.dr. Mircea Mihalache si Conf.dr. Ilie Leonard ne-au prezentat cateva aspecte privind terenurile si resursele naturale de sol din Romania. De asemenea, au fost prezentate si tipurile de sol ale Romaniei.

Profilele de sol ale muzeului au fost colectate intre anii 1963 si 1964. Colectia cuprinde 126 profile de sol, pe o inaltime de 2 m fiecare (pentru soluri montane, profilurile sunt de 1 m sau chiar mai putin).

Solurile au fost grupate astfel:
Soluri zonale: soluri de stepa, soluri de padure-stepa, soluri de padure din zona de campie si dealuri, solurile de padure de munte si subalpine si solurile alpine.
Soluri intrazonale: lithomorfice, hidromorfe, phytohidromorphice si soluri halomorfe.
Muzeul include si o harta a solurilor din Romania, la scara 1: 200.000 si o colectie de minerale, roci magmatice, metamorfice si sedimentare.


Urmatorul punct al vizitei a fost Colectia de soiuri de pomi fructiferi al Departamentului de Pomologie, Facultatea de Horticultura.
Aici ne-au fost prezentate cele mai noi specii de arbori si arbusti ameliorati in Romania, noi idei de cercetare in horticultura, productia de material biologic pentru plantare, culturi in vitro, genetica si ameliorare, metode de protectia plantelor, de mecanizare, tehnologii post-recoltare.


Centrul de Cercetare pentru Studiul calitatii produselor alimentare – Hortinvest ajuta la abordarea unor noi probleme in domeniul agriculturii si industriei alimentare, stimuleaza serviciile de cercetare-dezvoltare, ofera rapid, eficient si de calitate informatii pentru unitatile economice interesate, ajutand astfel pentru dezvoltarea de parteneriate strategice.

In continuare am vizitat Sera de Legume a Departamentului de Legumicultura, Facultatea de Horticultura.
A fost prezentat un sistem hidroponic de cultivare a capsunilor, in care se studiaza comportamentul mai multor soiuri de capsun in conditii de substrat format din mulci agrotextil.
De asemenea, a fost prezentata colectia principalelor legume din Romania.

Dupa pranz echipa Agropuzzle 2 a vizitat Centrul orasului Bucuresti. Principalele obiective au fost Casa Poporului si cladirea Ateneului Roman.
Aceste cladiri sunt obiectivele cele mai reprezentative din Bucuresti.



Marti, 16 Iunie 2015

Marti dimineata am plecat spre judetul Ialomita.
Prima noastra destinatie a fost o ferma de familie, “TD Dobra SRL”, infiintata in anul 1998.
E o ferma care se ocupa cu cresterea animalelor si care cultiva si diferite specii de plante agricole. In timpul prezentarii, managerul fermei ne-a informat cu privire la tipul de masini pe care il folosesc in activitatea de productie si cum se descurca cu managementul fermei familiale.
Ferma nu a accesat fonduri europene si se concentreaza pe comercializarea produselor agricole mai ales pe piata locala.
Ferma are 515 ha, 154 ha in proprietate, iar restul este in arenda.
Principalele culturi ale acestei ferme sunt: porumb, cultivat pe 400 ha, si, de asemenea, grau, floarea-soarelui, lucerna si trifoi.
Aproximativ 20 de lucratori lucreaza permanent in exploatatie si, in timpul verii, ferma angajeaza in jur de 10-15 lucratori sezonieri.
Managerul fermei a absolvit Liceul agricol si fiica sa este studenta la Facultatea de Agricultura din Bucuresti.



Urmatoarea oprire a fost la Muzeul Agriculturii din Slobozia. A fost infiintat in anul 1990, in municipiul Slobozia, judetul Ialomita, in mijlocul unei zone agricole traditionale – Baraganul. Are ca obiect de activitate istoria agriculturii, antropologia agrara şi arheologia industriala specifica de pe tot cuprinsul ţarii. A fost deschis oficial pentru public la 25 Martie 1996.



Urmatoarea vizita a fost o Ferma Apicola din judetul Tulcea, comuna Frecatei. A fost o prelegere foarte interesanta despre apicultura prezentata de proprietarul fermei.
Aceasta stupina este, de asemenea o ferma de familie, care se concentreaza doar pe obtinerea produselor ecologice apicole, care nu foloseste pesticide, si in plus, are Certificat de sanatate al albinelor recunoscut european.
Fermierul a accesat fonduri europene si mierea obtinuta este pura si de inalta calitate.
Am avut chiar ocazia de a gusta aceasta miere delicioasa scoasa direct din stupi.
Apicultorul ne-a aratat cele mai importante specii de plante, arbori si arbusti meliferi aflati in stupina si de mare valoare ca surse de polen, care sunt luate in considerare la determinarea compozitiei mierii.




Deoarece stupina este ecologica, toate speciile nectarifere cuprinse in areal, pe o raza de 3 km, sunt certificate ecologic.
Stupii sunt confectionati din materiale naturale (lemn), care nu prezinta nici un risc de contaminare pentru mediu sau pentru produsele apicole.
Pentru exteriorul stupului utilizeaza doar vopsele pe baza de apa si ulei de in.


Miercuri, 17 Iunie 2015

Miercuri dimineata am fost in vizita la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura, filiala Tulcea.

Acesta institutie de cercetare si productie in domeniul apiculturii apartine de Asociatia Apicultorilor din Romania.
Asociatia Apicultorilor din Romania este o organizatie profesionala a crescatorilor de albine, organizatie neguvernamentala, autonoma si apolitica, infiintata in 1958 de catre profesorul lui Veceslav Harnaj si colaboratorii sai.
Asociatia Apicultorilor din Romania este cea mai mare asociatie nationala, reteaua sa acopera intreaga tara.
Asociatia are sucursale, magazine si unitati economice in fiecare dintre judetele romanesti sub denumirea de “APICOLA”, si sunt situate in principalele orase din Romania.

Reprezentantul Asociatiei ne-a informat cu privire la activitatile de cercetare desfasurate in cadrul filialei despre imbunatatirea vietii albinelor prin prelungirea perioadei de inflorire si gasirea unor noi surse de cules. De asemenea, el a prezentat cateva aspecte privind activitatile apicole din Romania. Mai mult de jumatate din productia de miere din Romania este apreciata mai ales in Uniunea Europeana, si este vanduta la preturi de 2.2 – 3.4 euro pe kilogram, in functie de calitatea mierii.



Urmatorul prunct al vizitei in orasul Tulcea, a fost Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii. Acesta a fost o oportunitate pentru noi de a vedea pasari declarate monumente ale naturii, specii de animale rare, protejate la nivel national si european, specii pe cale de disparitie din Delta Dunarii si Dobrogea, speciile noi pentru fauna Deltei dar si aspecte ale vietii lor prin intermediul redarii cu exactitate a ecosistemului natural.
Centrul cuprinde o expozitie permanenta care prezinta in principal elemente specifice patrimoniului natural al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, un acvariu public si diferite expozitii temporare.

Dupa amiaza zilei de miercuri a fost dedicata cunoasterii activitatilor specifice comunitatii din Delta Dunarii, ca mijloace de existenta si surse de venituri suplimentare.
Delta Dunarii este o zona unica, deoarece combina caracteristicile importante ale patrimoniului natural al unui ecosistem cu o mare diversitate de habitate, cu o comunitate de 13.694 de oameni care sunt foarte dependenti de activitatile de pescuit.
Din cele mai vechi timpuri, pescuitul a fost principala ocupatie a locuitorilor din Delta Dunarii si, desi astazi aprovizionarea cu peste a scazut, aceasta continua sa fie activitatea de baza.

Activitatea de pescuit a familiilor din Delta este un drept acordat familiilor rezidente locale din Delta Dunarii, pentru a asigura un nivel de trai pentru locuitorii acestor locuri. Acesta nu este legat de pescuitul profesionist si nici de cel sportiv.

Astfel, locuitorii (de obicei barbati) care detin un permis de pescuit de familie au dreptul de a pescui pana la 3 kg fiecare zi / pe membru de familie sau un singur peste de peste 3 kg, pentru consum propriu.

Populatia locala a depins la scara mica de utilizarea cu intensitate redusa a resurselor naturale, destul de bine integrate in patrimoniul natural: agricultura de subzistenta si apicultura, impletituri din stuf si papura, prelucrarea produselor, agroturism.




Seara s-a incheiat prin prezentarea povestei de succes a proprietarilor pensiunii Dan si Elena, gazdele noastre.
Este o afacere de familie si proprietarul pensiunii ofera turistilor diferite servicii precum croaziere in Delta Dunarii si posibilitatea de a pescui. Ideea de afacere a venit in anul 1999, dupa ce a lucrat in Italia pentru o perioada de timp in acest domeniu. Cu banii castigati, s-a intors acasa si a deschis aceasta pensiune pe care o administreaza impreuna cu sotia sa.
Datorita accesului la Delta Dunarii localnicii din Mahmudia au asigurate unele beneficii, dar Dunarea nu este doar un loc de admiratie pentru turisti ci si un loc de munca pentru oamenii acestor lucruri.

Joi, 18 Iunie 2015

Dimineata zilei de joi a fost dedicata Biodiversitatii Deltei Dunarii, ca muzeu natural.
Delta Dunarii isi mentine biodiversitatea enorma intr-o stare mai buna decat majoritatea altor delte din Europa, chiar si din lume. Aceasta contine cea mai larga gama de tipuri de habitat, plantele inferioare si superioare, nevertebrate si vertebrate decat toate celelalte delte din Europa. Multe dintre speciile care traiesc in delta sunt unice incluzand atat plante cat si animale.
Putem aminti cateva, pelicani comuni si dalmati, berze albe, starci, egrete, lopatari, ibisi, prigorii, grangur de aur, lisite.
Un numar de specii de pasari au fost declarate specii strict protejate in Romania ca “monumente ale naturii”. Acestea sunt speciile de pelicani, egreta mare alba, egreta mica, piciorongul negru cu aripi, califarul alb, califarul alb rumen, gasca cu gat rosu. Delta ofera peste iarna un habitat pentru aproximativ 60% din populatia mondiala de cormorani pitici si un procent semnificativ din populatia de gaste cu pieptul rosu.



Dupa masa a fost vizitat site-ul arheologic si Manastirea “Halmyris”, in zona lacului “Saraturi”.
Numele Halmyris (Ἅλμυρις) este de fapt nume grecesc, care inseamna apa sarata. Este posibil, dar nu a fost confirmat inca, ca grecii au construit un post comercial (magazin) pe site-ul prezent pentru a sprijini comertul de-a lungul Dunarii de Jos.
Halmyris se afla intr-o oaza de frumusete naturala, care este Delta Dunarii, un site de turism local, pelerinaj religios si explorare arheologica. Excavarea continua din 1981, dar abia a fost descoperita o mica parte din valoarea istorica a ceea ce este pastrat acolo.


Totodata a fost vizitata si manastirea Halmirys. Parintele care are in grija aceasta manastire, ne-a povestit despre cei doi crestini, Astion si Epictet, care au calatorit din Grecia spre a prodovadui crestinismul si care au fost sanctificati de Biserica Ortodoxa Romana pentru martiriul si credinta lor si inmormantati in aceasta manastire.

Vineri, 19 Iunie 2015
Vineri dimineata, a sosit momentul intoarcerii la Bucuresti. Inainte de a ajunge la Bucuresti, au avut loc mai multe vizite de documentare in zona Macin.

Prima vizita a fost la ferma “Lombardi Agro”. Acesta este o ferma familiala care cuprinde o ferma de porci dar detine si terenul agricol necesar cultivarii plantelor furajere.
Compania a fost fondata in 2005 si are ca obiect de activitate cresterea porcilor. Numarul de angajati este destul de mic (maximum 5), toti din zona Macin.
Ferma are o capacitate de pana la 3.000 de capete si poate fi populata cu pana la trei generatii pe an.
Compania este privata si a accesat fonduri UE in valoare de 50% din valoarea investitiilor, prin intermediul programelor de pre-aderare.
Ferma este detinuta de doi asociati si in plus cultiva diferite specii de plante pentru a hrani efectivul de animale. Cultiva cereale si leguminoase pentru boabe, ca de exemplu, grau, orz, porumb si soia. Totodata ferma detine si o moara si silozurile aferente pentru a obtine premixurile pentru ingrasarea porcilor.
Faptul interesant este ca ferma experimenteaza pentru a hrani porcii, peleti din lucerna cu echipamente din Republica Ceha.
Ferma este complet automatizata salvand astfel catitatea de forta de munca necesara.




Urmatoarea oprire a fost la ferma familiala “Adam Agrorent” specializata in productia de cereale si comertul cu produse agricole.
Ferma familiala a fost infiintata in 1997 si lucreaza 643 ha in sistem conventional.
Domeniul principal de activitate este productia vegetala: grau, porumb, rapita, soia, orz.
Ferma s-a dezvoltat cu capital integral privat si opereaza in prezent cu 21 de angajati din zona Macin.
Pana in prezent, nu a accesat nici un fond european pentru investitii.
Ferma are propriile masini cu care lucreaza pamantul.
In 2014, fiul fermierului, inginer agronom (a absolvit Facultatea de Agricultura din Bucuresti in 2014), si-a deschis propria afacere „Agro-Trading”, respectiv, un magazin de vanzare a masinilor agricole second-hand reconditionate, precum si piese de schimb.


Urmatoarea vizita a fost la “Centrul Vinului Macin” care se ocupa cu prelucrarea strugurilor, productia de vin si agroturism.

Societatea a fost infiintata in anul 2002, avand ca principala activitate vinificatia, imbutelierea si comercializarea. Societatea este membra a Asociatiei Profesionale a Dealurilor Dobrogei (membru al Organizatiei Nationale a Viei si Vinului) si de la inceputurile sale a implementat sistemul de management al sigurantei alimentului bazat pe principiile HACCP.
Este o companie cu capital mixt romano-belarus.
Compania are 300 ha de vita de vie, jumatate din suprafata fiind pozitionata in zona Cerna, situata intre “Parcul National Muntii Macinului” si “Dealul Rezervatiei Padurii Chervant”, iar cealalta jumatate fiind in „Dealul Carcaliu”, intr-o zona care este protejata in reteaua europeana “Natura 2000”.
Soiurile cultivate sunt Aligote, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Riesling, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Shiraz, Feteasca Neagra, Viognier.
Vita de vie plantata recent este rezultatul colaborarii fructuoase cu pepiniere de renume din Italia si Franta, folosind tehnologii de ultima ora atat pentru obtinerea strugurilor cat si pentru vin. De-a lungul procesului de productie se aplica respectarea tehnologiei europene.
In timpul degustarii am primit cunostinte suficiente despre: servirea vinului (ordinul de a servi, temperatura de servire, etc ..), identificarea soiurilor de vin, alegerea vinului in functie de tipul de alimente pe care le mananci, diferenta vinurilor in functie de caracteristicile lor si tipicitate.